Het team ziet visie als een streefbeeld, een ideaal dat we voor ogen hebben, dat richting geeft aan ons onderwijs. De daltonprincipes zelfstandigheid, samenwerken, vrijheid/ verantwoordelijkheid en reflectie zijn samen de kapstok waar we andere aspecten van onze visie aan ophangen. Verder sluiten de daltonprincipes bijna naadloos aan bij de belangrijkste voorwaarden voor mensen om tot leren te komen: zelfstandigheid, competentie en relatie.
Waar staat CBS De Regenboog voor
- CBS De Regenboog werkt vanuit de daltonprincipes èn vanuit levensbeschouwelijke principes. We zijn een Christelijke school
- CBS De Regenboog vindt normen en waarden heel belangrijk
- CBS De Regenboogheeft een veilig leer- en werkklimaat
- CBS De Regenboog is een lerende organisatie
- CBS De Regenboog biedt onderwijs op maat, zonder groepsprocessen tekort te doen
- CBS De Regenboog gebruikt moderne leermiddelen
- CBS De Regenboog vindt ouderbetrokkenheid belangrijk
Onze visie maken we zichtbaar door:
CBS De Regenboog werkt vanuit de Daltonprincipes
- Vrijheid
Kinderen hebben de vrijheid zelf hun taak- en keuzewerk te plannen, waarbij zij gedurende de basisschool in steeds grotere mate invloed op hun eigen taak- en keuzewerk hebben. Ook mogen kinderen zelf hun werkplek kiezen, zowel binnen als buiten de lokalen. De kleuters werken in principe alleen binnen de eigen klassenruimte. De kleuters mogen kiezen voor samenwerken of individueel werken.
- Zelfstandigheid
De leerstof wordt op verschillende manieren aangeboden, waarbij steeds het uitgangspunt is dat de kinderen zoveel mogelijk opdrachten zelfstandig uit kunnen voeren. Dit gebeurt door het lesprogramma via een taak/ bord dagelijks/ wekelijks bekend te maken. De lesmaterialen zijn voor de kinderen overzichtelijk geordend en dus gemakkelijk te vinden. De kinderen leren zelf hun werk te plannen en zo verantwoordelijkheid te dragen voor hun werk.
- Samenwerking
Daar waar het mogelijk en verantwoord is mogen de kinderen samenwerken aan taken die op de taak staan vermeld. Ook worden er samenwerkingsopdrachten gegeven. Dit kan met een wekelijks wisselend “maatje”/ “maatjes” zijn, maar ook met een zelf gevormd groepje kinderen.
- Reflectie
Het is belangrijk dat de kinderen inzicht hebben in het eigen leerproces. Dit is te realiseren door reflectie structureel in het lesprogramma op te nemen. In het reflectieproces kijken kinderen namelijk terug naar hun eigen leren. Ze leren te kijken naar wat ze leren, hoe ze dat leren en wat ze ervan vinden. Wanneer dit een structureel onderdeel van het lesprogramma is zullen kinderen de grote lijnen in hun leerproces gaan zien. Ze krijgen inzicht in de onderdelen waar ze goed in zijn, die ze gemakkelijk of leuk vinden, maar ook waar ze minder goed in zijn en waar ze wellicht meer aandacht aan moeten besteden. Doordat kinderen kunnen reflecteren zullen ze bewuster kiezen wat ze gaan leren. Ze kunnen meer verantwoordelijkheid voor hun leerproces nemen, wat het leren ten goede komt.
- Effectiviteit
De mate van effectiviteit van het onderwijs is van belang voor kinderen. Daarom wil het team de schooldag van kinderen op een zo effectief mogelijke manier vullen, rekening houdend met onze (dalton)kijk op kinderen. Op deze wijze is het leerrendement voor kinderen het grootst.
- Borging
Deze pijler gaat in op het vastleggen en uitvoeren van de eerste 5 pijlers gezien vanuit dalton. Deze taak ligt grotendeels bij de directie en de daltoncoördinator en heeft meestal geen directe link met het onderwijs aan kinderen. Wij vinden het met elkaar van groot belang alle afspraken goed te borgen zodat ieder kind onderwijs kan volgen middels een ononderbroken lijn door de groepen 1 tot en met 8.
Vertrouwen is de basis van deze daltonprincipes. Ook de begrippen verantwoordelijkheid en verantwoording zijn onlosmakelijk met het daltonontwikkelingsplan verbonden.
Dalton ankerpunten
- In het daltononderwijs zien we de leerling als de ondernemende zelfstandige die hetschoolwerk als taak aanneemt en dit zich eigen maakt.
- In het daltononderwijs krijgt de leerling de gelegenheid om in eigen tempo, op eigen wijzeen in eigen volgorde een taak te verwerken waarin een hoeveelheid (deels door de leerlingzelf gekozen) onderwijsactiviteiten over een bepaalde tijdsperiode staat gepland. Hiervoor hebben wij een doorgaande lijn ontwikkeld.
- In het daltononderwijs wordt de leerling uitgedaagd en krijgt gelegenheid teoefenen in het plannen, organiseren, regisseren, reflecteren en initiatief nemen.
- In het daltononderwijs krijgen leerlingen de gelegenheid met elkaar te werken. Dit bevordertde socialiteit en groepsinteractie.
- In het daltononderwijs krijgt de leerling, waar nodig, passende begeleiding en hulp van de leerkracht om zich nieuwe vaardigheden eigen te maken met het doel de taak te kunnenvolbrengen.
- In het daltononderwijs gaat de leerkracht uit van de mogelijkheden van de leerlingen en ishij/ zij er op gericht om de motivatie en het zelfvertrouwen van de leerlingen te vergroten.
- In het daltononderwijs toetsen we op de professionaliteit en betrokkenheid van deleerkrachten en verwachten wij dat zij zich verder ontwikkelen en op hun handelen reflecteren.
- In het daltononderwijs is de leerkracht in staat om het beste uit de samenwerking met decollega's te halen met als doel samen het onderwijsaanbod te verbeteren en daarmee onzeschool te profileren.
- Het onderwijs op een daltonschool is door efficiënt gebruik van tijd, ruimte en middelen doelmatig.
- Het onderwijs op een daltonschool is door bezinning en met reflectie doordacht.
- Het onderwijs op een daltonschool is didactisch open en biedt ook ruimte aan andereinzichten en werkvormen die de leerlingen in staat stellen hun taak te volbrengen.
CBS De Regenboog werkt vanuit een levensbeschouwelijke identiteit
- we werken vanuit de methode Kind Op Maandag
- we hebben maandelijks een gezamenlijke opening
we hebben vieringen rondom de Christelijke feestdagen als Kerst en Pasen
- we hechten veel waarde aan onze normen en waarden binnen de school
CBS De Regenboog heeft een veilig leer- en werkklimaat door
- de nadruk te leggen op datgene wat de kinderen goed doen
- kinderen bij fouten in het werk uit te leggen hoe ze hun werk goed kunnen doen
- kinderen te stimuleren zelf naar oplossingen te zoeken bij ruzies en misverstanden
- kinderen te stimuleren elkaar te helpen bij taal-, reken- en andere problemen
- je als leerkracht op de hoogte te stellen van de thuissituatie van de kinderen en hier zo nodig en zo mogelijk rekening mee te houden
- planmatig te werken aan de sociale vaardigheden van de kinderen
- een open communicatie binnen het team te realiseren
CBS De Regenboog biedt onderwijs op maat, zonder groepsprocessen tekort te doen door
- het aanbod af te stemmen op de behoeften van kinderen
- differentiatie in de instructie en verwerking toe te passen
- de organisatie van extra hulp in de groep
- bij stagnatie in de voortgang tijdig extra deskundigheid in te schakelen
- veel aandacht te schenken aan vieringen in de groep en op schoolniveau
- jaarlijks schoolreizen te organiseren
CBS de Regenboog is een lerende organisatie door
- constant te kijken of we de dingen goed doen en of we de goede dingen doen.
- werken volgens de interventies van Stichting leerKRACHT
- het toetsen van onze kwaliteit en planmatig verbeteringen doorvoeren. Daarnaast toetst de inspectie jaarlijks onze kwaliteit. Ook worden we eens in de vijf jaar getoetst door de visiteurs van de Nederlandse Dalton Vereniging
- dat leerkrachten een bekwaamheidsdossier bijhouden, waarin hij/zij aangeeft hoe hij/zij werkt aan de belangrijke competenties die een leerkracht moet hebben (MOOI-onderwijs)
- bij elkaar op klassenbezoek te gaan
- regelmatig studiedagen bij te wonen
- in verschillende netwerken te functioneren
- het bijhouden van belangrijke vakliteratuur
- te willen leren van fouten; we reflecteren en geven elkaar feedback
CBS De Regenboog is een goed geoutilleerde basisschool door
- de methoden die in de school gebruikt worden. Ze zijn eigentijds en voldoen aan alle door het ministerie van OC&W vastgestelde kerndoelen
- moderne didactische hulpmiddelen
- gebruik van ICT-voorzieningen
- inzet van vakkundig, betrokken personeel
- een duidelijke structuur in de school
CBS De Regenboog investeert in ouderbetrokkenheid want
- er is een medezeggenschapsraad, waarin leerkrachten en ouders zitting hebben
- er is een activiteitencommissie die helpt bij de organisatie van vele activiteiten en projecten
- er zijn klasse!ouders
- de school streeft naar een open communicatie met ouders/verzorgers
- de school schakelt ouders actief in bij vieringen, projecten, excursies en sporttoernooien
- alle ouders ontvangen elke week de weekbrief
- twee keer per jaar zijn er koffieochtenden
Op welke rollen bereiden we de kinderen voor?
Het vervolgonderwijs
Het voortgezet onderwijs vraagt veel zelfstandigheid en verantwoordelijkheidsgevoel van de kinderen. Ze krijgen steeds vaker te maken met projecten en studieopdrachten waarbij een beroep wordt gedaan op samenwerking en waarbij kinderen een bepaalde mate van vrijheid krijgen.
In het hoger onderwijs is deze manier van werken al veel langer gebruikelijk.
Volwassene als beroepsbeoefenaar
Beroepen waar je alleen werkt of alleen doet wat de baas je opdraagt komen steeds minder voor. In bijna alle beroepen wordt initiatief, verantwoordelijkheid en creativiteit verwacht. Overlegsituaties komen veel voor. Zowel zelfstandigheid als een goede samenwerking zijn dan erg belangrijk.
Volwassene als burger
Een goede en gezonde maatschappij wordt niet gevormd door mensen die op hun eigen eiland leven. Wel door personen die rekening houden met elkaar, respect tonen voor hun medemens en actief deelnemen aan maatschappelijke activiteiten. Vanzelfsprekend zijn zelfstandigheid, verantwoordelijkheid en de kunst van samenwerken dan van grote waarde.
Wat verwachten wij van de leerkracht.
Voor een deel ligt het daltononderwijs vast in gemaakte afspraken, maar belangrijk is hoe de leerkracht hiermee omgaat. Wij vinden het belangrijk, dat de leerkracht dalton gecertificeerd is en dalton een warm hart toedraagt. Het is een bepaalde houding ten opzichte van kinderen en het onderwijs en geen aangeleerd trucje. Niet de leerkracht, maar het kind staat centraal. Dat vraagt van de leerkracht een meer coachende, begeleidende rol. Zij/ hij moet zich ervan bewust zijn dat het effect van het leren groter is wanneer de verantwoordelijkheid voor het leren bij de leerling ligt.
De leerkracht moet durven loslaten, vrijheid geven, vertrouwen schenken. Verder moet hij/zij voortdurend alert zijn op samenwerkingsmogelijkheden. De persoon van de leerkracht is het hart van het (dalton)onderwijs.
Wat wordt van het team verwacht.
Vanuit de daltonvisie gezien opereert een leerkracht per definitie niet solistisch. Een teamlid heeft de verantwoordelijkheid voor zijn/haar klas en taken binnen de school en heeft daarbinnen een zekere vrijheid om zelfstandig beslissingen te nemen. Maar zij/hij functioneert in een team. Het is dus wel een vrijheid/zelfstandigheid in gebondenheid. Een teamlid houdt zich aan de gezamenlijk gemaakte afspraken. Binnen het team inspireer en ondersteun je elkaar. Je bent bereid van elkaar te leren d.m.v. gezamenlijke lesvoorbereiding, klassenbezoeken en het geven en ontvangen van feedback. In teambijeenkomsten wordt de ontwikkeling van de school vormgegeven.
Wat verwachten wij van ouders.
Van ouders wordt verwacht dat zij zich kunnen vinden in onze visie. Daarbij stimuleren we de ouders ook in de thuissituatie de principes van dalton herkenbaar te laten zijn.
Uw kind is onze zorg
Een goed samenspel tussen ouders en leerkrachten achten wij van groot belang voor het welslagen van ons onderwijs. We zullen alles doen wat binnen ons vermogen ligt, om uw kind vanuit een prettige, geborgen sfeer een fijne leerzame schooltijd te bieden.